Domače mere
Pri pripravi hrane pogosto uporabljamo domače mere - skodelice, žlice in žličke, da odmerjamo količino sestavin. Ker ima vsaka sestavina različno težo, si s spodnjo tabelo lahko pomagamo določiti točno težo sestavin, ki ste jih dodajali v "domačih merah".

Kadar zaužitih živil ne uspete stehtati, navedite velikost porcije (npr. 1 kozarec (2 dcl, 3 dcl) vode, skodelica mleka, kos kruha z 1 žličko masla, 1 majhen krožnik praženega krompirja, 1 kos torte z 2 žličkama smetane itd.).
Žlička | Masa (g) |
Sol | 5 |
Sladkor | 5 |
Žlica |
Masa (g) |
Drobtine, krušne | 10 |
Gorčica | 15 |
Kisle smetane | 15 |
Maslo | 10 |
Med | 20 |
Moke | 10 |
Olje | 10 |
Orehi (mleti) | 20 |
Orehi (sesekljani) | 10 |
Paradižnikova mezga | 15 |
Riž (surov) | 15 |
Škrobna moka | 10 |
Sladkor | 15 |
Smetana | 10 |
Sol | 15 |
Skodelica (250 ml) |
Masa (g) |
Arašidi (oluščeni) | 110 |
Avocado (pretlačen) | 225 |
Brusnice | 100 |
Bučin pire | 250 |
Bučke (rezine) | 150 - 175 |
Drobtine, krušne (sveže) | 50 - 70 |
Fižol v zrnju | 175 - 225 |
Gobe (narezane) | 60 - 75 |
Grah (svež ali zmrznjen) | 110 |
Indijski oreški (celi) | 130 |
Indijski oreški (grobo mleti) | 110 |
Kalčki Alfa-alfa | 18 |
Kokosova moka | 50 |
Korenje (grobo mleto) | 50 - 75 |
Korenje (naribano) | 225 |
Koruza v zrnju | 130 |
Koruzni kosmiči Corn flakes | 25 |
Koruzni zdrob | 150 |
Kuskus (nekuhan) | 175 |
Leča | 150 - 200 |
Lešniki (celi) | 150 |
Lešniki (mleti) | 110 - 165 |
Mandeljni (celi) | 225 |
Mandeljni (mleti) | 110 |
Maslo | 225 |
Maslo v kosu | 110 |
Mehki sir | 175 - 225 |
Moka | 150 - 165 |
Orehova jedrca | 60 - 100 |
Ovseni kosmiči | 75 |
Ovseni kosmiči, fino mleti | 155 |
Paradižnik (rezine) | 175 |
Piškotne drobtine | 60 - 100 |
Riž, bel dolgozrnati (surov) | 150 |
Riž, rjav dolgozrnati (surov) | 165 |
Robidnice | 110 |
Rozine | 100 |
Rozine (velike) | 150 |
Sezamovo seme | 130 |
Sir Parmezan (nariban) | 100 |
Sladkor | 175 |
Sladkor v prahu | 130 |
Sladkor v prahu (fino mleti) | 190 |
Sladkor, rjav | 110 |
Sojin sir (tofu) (pretlačen) | 225 |
Stročji fižol | 60 - 100 |
Testenine Penne (surove) | 75 - 100 |
Testnine Fusilli (surove) | 60 - 75 |
Trd sir (nariban) | 100 |
Žita (oluščena, surova) | 150 |