Vitamin E (tokoferoli)

Vitamin E je v maščobi topni vitamin.

Tokoferole, ki nastopajo v naravi, sintetizirajo samo rastline. Tam, kot tudi v živalskem organizmu, delujejo kot sistem zaščite pred kopičenjem reaktivnega kisika in tako predvsem preprečujejo peroksidacijo večkrat nenasičenih maščobnih kislin v membranskih lipidih.

Pri pomanjkanju vitamina E pri človeku pride kot posledica kopičenja radikalov in peroksidacije lipidov do različnih simptomov pomanjkanja, ki zadevajo funkcije membran, mišično presnovo in živčni sistem.

Raziskave na starejših ljudeh (> 80 let) niso pokazale povečanih potreb po tokoferolih v primerjavi z mladimi odraslimi. Pri prebavnih in absorbcijskih motnjah je biorazpoložljivost tokoferola zmanjšana, potrebe pa so povečane.

Ocenjene vrednosti za primerne vnose

 

Starost Tokoferol mg-ekvivalent1, 2/dan
m ž
Dojenčki
0 do manj kot 4 mesecev 3 3
4 do manj kot 12 mesecev 4 4
Otroci
1 do manj kot 4 leta 6 5
4 do manj kot 7 let 8 8
7 do manj kot 10 let 10 9
10 do manj kot 13 let 13 11
13 do manj kot 15 let 14 12
Mladostniki in odrasli
15 do manj kot 19 let 15 12
19 do manj kot 25 let 15 12
25 do manj kot 51 let 14 12
51 do manj kot 65 let 13 12
65 let in starejši 12 11
Nosečnice   13
Doječe matere3 17
11 mg RRR-α-tokopherol-ekvivalenta = 1 mg RRR-α-tokopherola = 1,49 IE; 1 IE = 0,67 mg RRR-α-tokopherol = 1 mg all-rac-α-Tocopherylacetat  21 mg RRR-α-tokoferola (D-α-tokoferola) - ekvivalenta = 1,1 mg RRR-α-tokoferilacetat (D-α-tokoferilacetata) = 2 mg RRR-β-tokoferola (D-β-tokoferola) = 4 mg RRR-γ-tokoferola (D-γ-tokoferol) = 100 mg RRR-δ-tokoferola (D-δ-tokoferola) = 3,3 mg RRR-α-tokotrienola (D-α-tokotrienola) = 1,49 mg celokupnega rac-α-tokoferilacetata (D, L-α-tokoferilacetata).  3Približno 260 µg dodatka RRR-α-tokoferolnih ekvivalentov na 100 g izločenega mleka.


Zgornja meja vnosa


V primerjavi z v maščobah topnima vitaminoma A in D je vitamin E pri oralnem vnosu relativno nestrupen. Oralen vnos 200-800 mg α-tokoferolnih ekvivalentov na dan je še sprejemljiv za odrasle. Pri visokem doziranju občasno prihaja do prebavnih motenj in zmanjšanja koncenrtracije hormonov ščitnice v krvi. Kot zgornja meja vnosa brez neželenih stranskih učinkov velja 200 mg ekvivalentov α-tokoferola na dan, še posebej, če se obenem uživa acetilsalicilna kislina, ki tako kot tokoferol posega v sintezo eikozanoidov. Zelo velike količine (>800 mg tokoferolnih ekvivalentov na dan) lahko ovirajo agregacijo trombocitov in tako podaljšajo čas krvavitve. Zato se priporoča, naj se dva tedna pred operativnimi posegi oz. po njih ne dodaja visokih doz vitamina E.

Podatki v naši zbirki

V naši zbirki podatkov o sestavi živil zajemamo podatke o hranilni vrednosti vitamina E iz treh virov:
  • vitamin E (aktivni) iz slovenske zbirke za meso in mesne izdelke;
  • α-tokoferol iz evropske zbirke podatkov;
  • α-tokoferol iz ameriške zbirke podatkov.
Dobri viri

α-tokoferola so β-tokoferola
  • olje iz pšeničnih kalčkov;
δ-tokoferola
  • olje iz koruznih kalčkov,
  • sojino olje;
delta-tokoferola
  • sojino olje.
Pri tem je treba upoštevati, da je del vsebnosti vitamina E potreben za zaščito nenasičenih maščobnih kislin iz olj in da so zato  beta- in delta-tokoferoli bistveno učinkovitejši kot v organizmu. Pšenični kalčki in lešniki prav tako vsebujejo omembe vredne količine. V živilih živalskega izvora je vsebnost tokoferolov relativno majhna in je odvisna od prehrane živali.