Zakaj voditi dnevnik?

Prehranski dnevnik je osnova za določitev individualnih usmeritev za prilagoditev ali spremembo prehranjevalnih navad.

Dnevnik odraža prehranjevalne navade posameznika. Brez poznavanja navad strokovnjak ne more določiti sprememb, ki bi lahko izboljšale zdravstveno stanje bolnika.
 
Na podlagi izpolnjenega prehranskega dnevnika klinični dietetik ali zdravnik svetuje spremembe prehranjevalnih navad:

1. Ureditev urnika hranjenja:

  • redni obroki, ki si sledijo v enakomernih časovnih intervalih,
  • trije glavni obroki in dve vmesni malici,
  • večerja vsaj tri ure pred spanjem;
2. izbira primernih živil v posameznih obrokih oz. prigrizkih;
3. primerna količina živil;
4. ustrezni postopki priprave živil;
5. referenčne vrednosti za vnos hranil in živil;
6. porazdelitev energije po posameznih obrokih;
7. načrt telesne aktivnosti.