Količine, enote in teža
V leksikonu jedi lahko za izbrano živilo izbiramo različne enote, od običajnih gramov do domačih mer, kot so skodelica, žlica, žlička ipd.
Za določena živila imamo tudi možnost odbitka kala (t.j. neužitnega dela živila, kot je lupina, pečišče, koža, kosti itd.). Če odkljukate polje "Samo užitni del", se odšteje kalo in dobimo neto maso živila.
Uveljavljene krajšave mer količin:
- g – gram
- dag – dekagram (10 g)
- kg – kilogram (1000 g)
- ml – mililiter
- dl – deciliter (100 ml)
- l – liter (1000 ml)
Skodelica (250 ml) | Masa (g) |
---|---|
Arašidi (oluščeni) | 110 |
Avocado (pretlačen) | 225 |
Brusnice | 100 |
Bučin pire | 250 |
Bučke (rezine) | 150 - 175 |
Drobtine, krušne (sveže) | 50 - 70 |
Fižol v zrnju | 175 - 225 |
Gobe (narezane) | 60 - 75 |
Grah (svež ali zmrznjen) | 110 |
Indijski oreški (celi) | 130 |
Indijski oreški (grobo mleti) | 110 |
Kalčki Alfa-alfa | 18 |
Kokosova moka | 50 |
Korenje (grobo mleto) | 50 - 75 |
Korenje (naribano) | 225 |
Koruza v zrnju | 130 |
Koruzni kosmiči Corn flakes | 25 |
Koruzni zdrob | 150 |
Kuskus (nekuhan) | 175 |
Leča | 150 - 200 |
Lešniki (celi) | 150 |
Lešniki (mleti) | 110 - 165 |
Mandeljni (celi) | 225 |
Mandeljni (mleti) | 110 |
Maslo | 225 |
Maslo v kosu | 110 |
Mehki sir | 175 - 225 |
Moka | 150 - 165 |
Orehova jedrca | 60 - 100 |
Ovseni kosmiči | 75 |
Ovseni kosmiči, fino mleti | 155 |
Paradižnik (rezine) | 175 |
Piškotne drobtine | 60 - 100 |
Riž, bel dolgozrnati (surov) | 150 |
Riž, rjav dolgozrnati (surov) | 165 |
Robidnice | 110 |
Rozine | 100 |
Rozine (velike) | 150 |
Sezamovo seme | 130 |
Sir Parmezan (nariban) | 100 |
Sladkor | 175 |
Sladkor v prahu | 130 |
Sladkor v prahu (fino mleti) | 190 |
Sladkor, rjav | 110 |
Sojin sir (tofu) (pretlačen) | 225 |
Stročji fižol | 60 - 100 |
Testenine Penne (surove) | 75 - 100 |
Testnine Fusilli (surove) | 60 - 75 |
Trd sir (nariban) | 100 |
Žita (oluščena, surova) | 150 |
Žlica | |
Drobtine, krušne | 10 |
Gorčica | 15 |
Kisle smetane | 15 |
Maslo | 10 |
Med | 20 |
Moke | 10 |
Olje | 10 |
Orehi (mleti) | 20 |
Orehi (sesekljani) | 10 |
Paradižnikova mezga | 15 |
Riž (surov) | 15 |
Škrobna moka | 10 |
Sladkor | 15 |
Smetana | 10 |
Sol | 15 |
Žlička | |
Sol | 5 |
Sladkor | 5 |