Iskanje, dodajanje in brisanje jedi
V dnevniku za izbrani dan so shranjeni vsi podatki o obrokih, ki ste jih vnesli vanj. Podatke lahko poljubno dopolnjujete.
Nov obrok
Nov obrok dodate s klikom na povezavo »Dodaj nov obrok«. Poleg imena obroka vnesite v polje »Čas« uro, ko ste zaužili obrok.
Izberite hrano, ki ste jo zaužili v tistem obroku ter v prostor za opombe vpišite morebitne spremljajoče težave. Ker so vas običajno prav spremljajoče težave privedle do zdravnika ali kliničnega dietetika, bodite dosledni pri zapisovanju le teh.
Če je mogoče, navedite tudi čas, ko je težava nastopila (npr. bruhanje pol ure po obroku, odpor do mesa zadnja dva meseca, bolečine pri požiranju, zaprtost tudi po teden dni, alergija na ribe ipd.). Za vsako živilo določite zaužito količino, bodisi v gramih oz. mililitrih ali s številom enot (porcij, npr. 5 žlic, 1 skodelica ipd.).
Uveljavljene krajšave mer količin:
- g – gram
- dag – dekagram (10 g)
- kg – kilogram (1000 g)
- ml – mililiter
- dl – deciliter (100 ml)
- l – liter (1000 ml)
Skodelica (250 ml) | Masa (g) |
Arašidi (oluščeni) | 110 |
Avocado (pretlačen) | 225 |
Brusnice | 100 |
Bučin pire | 250 |
Bučke (rezine) | 150 - 175 |
Drobtine, krušne (sveže) | 50 - 70 |
Fižol v zrnju | 175 - 225 |
Gobe (narezane) | 60 - 75 |
Grah (svež ali zmrznjen) | 110 |
Indijski oreški (celi) | 130 |
Indijski oreški (grobo mleti) | 110 |
Kalčki Alfa-alfa | 18 |
Kokosova moka | 50 |
Korenje (grobo mleto) | 50 - 75 |
Korenje (naribano) | 225 |
Koruza v zrnju | 130 |
Koruzni kosmiči Corn flakes | 25 |
Koruzni zdrob | 150 |
Kuskus (nekuhan) | 175 |
Leča | 150 - 200 |
Lešniki (celi) | 150 |
Lešniki (mleti) | 110 - 165 |
Mandeljni (celi) | 225 |
Mandeljni (mleti) | 110 |
Maslo | 225 |
Maslo v kosu | 110 |
Mehki sir | 175 - 225 |
Moka | 150 - 165 |
Orehova jedrca | 60 - 100 |
Ovseni kosmiči | 75 |
Ovseni kosmiči, fino mleti | 155 |
Paradižnik (rezine) | 175 |
Piškotne drobtine | 60 - 100 |
Riž, bel dolgozrnati (surov) | 150 |
Riž, rjav dolgozrnati (surov) | 165 |
Robidnice | 110 |
Rozine | 100 |
Rozine (velike) | 150 |
Sezamovo seme | 130 |
Sir Parmezan (nariban) | 100 |
Sladkor | 175 |
Sladkor v prahu | 130 |
Sladkor v prahu (fino mleti) | 190 |
Sladkor, rjav | 110 |
Sojin sir (tofu) (pretlačen) | 225 |
Stročji fižol | 60 - 100 |
Testenine Penne (surove) | 75 - 100 |
Testnine Fusilli (surove) | 60 - 75 |
Trd sir (nariban) | 100 |
Žita (oluščena, surova) | 150 |
Žlica | |
Drobtine, krušne | 10 |
Gorčica | 15 |
Kisle smetane | 15 |
Maslo | 10 |
Med | 20 |
Moke | 10 |
Olje | 10 |
Orehi (mleti) | 20 |
Orehi (sesekljani) | 10 |
Paradižnikova mezga | 15 |
Riž (surov) | 15 |
Škrobna moka | 10 |
Sladkor | 15 |
Smetana | 10 |
Sol | 15 |
Žlička | |
Sol | 5 |
Sladkor | 5 |
Iskalnik
Hrano izbirate s pomočjo iskalnika, kjer v polje »Iskalnik: Vpiši ime jedi...« vpišete ime živila in kliknete na gumb »Poišči«. V zbirki podatkov so zajeta živila tako iz slovenskih kot tudi iz ameriških prehranskih tablic. Če iskanega živila ne najdete, predlagamo, da pregledate angleški vir podatkov (iskanje v angleškem jeziku).
Tabela hranil in prehranska piramida
Na desni strani obroka so prikazani tabela s hranilno in energijsko vrednostjo obroka, graf, ki prikazuje razmerje med makrohranili (beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati) in prehranska piramida, ki podaja pokritost glavnih skupin živil s sestavinami obroka. Neobarvani deli piramide sporočajo odsotnost priporočenih živil, naravno obarvani priporočeno količino, rdeče obarvani pa prekomerno količino živil.
Ko ste vnesli vse sestavine obroka, podatke shranite s klikom na gumb »Shrani«. Le-ti se bodo hranili za nadaljno obdelavo in ne bodo vidni tretji osebi.