LEKSIKON JEDI

V iskalnik vpišite prve črke jedi ali aktivnosti in potrdite s klikom na gumb "Poišči". V seznamu se bodo izpisali rezultati iskanja, izberite s klikom na ime v seznamu zadetkov.
 
Če je živilo jed sestavljena iz več živil, se desno izpišejo sestavine. S klikom na ime sestavine si lahko prav tako ogledate podatke o izbranem živilu.

Pomembno:

Leksikon jedi vsebuje živila v surovem in termično obdelanem stanju, kar je posebej označeno ob imenu živila, npr.:

  • "bel riž" pomeni surovino riž v surovem stanju, medtem ko "kuhan bel riž" pomeni termično obdelan riž s kuhanjem, pripravljen za uživanje;
  • "Instant vanilijev puding v vrečki" pomeni surovino, iz katere bomo pripravili jed, medtem ko "Instant vanilijev puding v vrečki, pripravljen s polnomastnim mlekom" pomeni jed, ki jo lahko zaužijemo.
Če je jed recept, je uporabljeno obče ime oziroma ime, ki ga je določil avtor, npr. "polenta" pomeni "kuhana polenta".

V leksikonu jedi so zajeta živila tako iz slovenskih, evropskih kot tudi iz ameriških prehranskih tablic. Če iskanega živila ne najdete, predlagamo, da pregledate angleški vir podatkov. Včasih boste lažje našli živilo, če boste uporabili množino namesto ednine ali obratno: npr. namesto "malina" iščite "maline".

Leksikon jedi zajema podatke o živilih iz prehranskih tabel. Velik del podatkov je pridobljen z analizo, nekateri pa so izračunani iz podatkov sestavin.

S pomočjo iskalnika lahko poiščemo živilo in si zanj ogledamo:

  • podatke o energijski in hranilni sestavi v obliki tabele, grafa ali piramide
  • morebitne sestavine
  • jedi, ki vsebujejo to živilo kot sestavino.
V leksikonu si lahko ogledate tudi podatke, ki smo jih zbrali s pomočjo slovenskih proizvajalcev.